Berapa kalori patut diambil untuk breakfast untuk weight loss dan flat tummy.

Assalamualaikum…Boungiorno.

Saya ada terbaca beberapa articles berkenaan calori consumption semasa breakfast. Most of the article beritahu bergantung kepada individu asalkan jangan melebihi kalori yang dibakar kalau yang hendak kuruskan badan.

Mengikut expert, average kalori untuk breakfast dalam 300-400 kalori. Salah satu important meal masa breakfast. Jangan skip breakfast kalau nak kurus (untuk pengamal keto diet. Keep your intermittent fasting. Nantikan tak jadi diet pula).

Mengikut article itu, kalau kita dah belasah heavy breakfast tahap untuk mencapai kelaparan agak lama. Jadi kita boleh manage meal berikutnya. Kalau yang berkerja kuat tu more energy dan more effective compare for those yang skip breakfast.

Mengikut expert dalam article itu. If you consume the right amount of kalori in the first meal of the day, we will get quickly lose weight betul. Jadi berapa kalori masa breakfast, expert recommend yang nak kuruskan badan dalam 300-350 kalori. kepada yang nak maintiain weight dalam 350-400 kalori, so senanglah nak cari macronutrients every day. Masa breakfast, kena pastikan 50% carbo dari buahan,sayuran dan whole grain, 25 % protein dari seed,nuts,eggs dan dairy product dan 25% lagi fibre dari berries, apple dan melon.

Tapi kena jaga-jaga dengan minuman pula. Kalau macam saya definitely espresso coffee, atau pun air kosong dengan lemon. Kalau nak belasah teh tarik kedai mamak pun boleh tapi ingat kalori 237. So ada lagi la balance 63 calori. hehhe .Tapi kalau nak juga make sure kalori burn kena lebih dari intake.