Coffee fact yang menarik untuk kegunaan harian.

  • Post category:Kopi

Assalamualaikum.. Buongiorno..

Tahukan anda coffee boleh dicampur dengan dairy product selain dari susu? Satu ketika dulu (bermula pada tahun 2012) coffee diminum bersama butter dikenali sebagai bullet proof coffee.

Pada tahun 2019 menjadi trend coffee dicampur bersama cheese. Sebenarnya di Europe telah berpuluh malah beratus tahun penduduk disana mengamalkan breakfast dengan mengambil cheese dan coffeeDi Scanidavian penduduk disana meminum coffee bersama cheese dikenali sebagai kaffeost .

Bagi yang ingin menurunkan berat badan coffee + cheese amat sesuai untuk breakfast kerana low carb high protein ,high fat and low calorie. Fat dalam cheese adalah fat yang baik boleh mengurangkan risiko serangan jantung juga boleh mengurangkan kolestrol. Dalam cheese terdapat bacteria (seperti Camembert cheese) yang boleh bergabung dengan bacteria didalam usus yang memberi kebaikan kepada kesihatan keseluruhan , dapat mengurangan berat badan dan juga kurangkan risiko mendapat diabetes type 2.

Sebelum dicampur cheese dengan coffee, kena lah study skit ingredient cheese dan jenis cheese. Boleh dikatakan semua cheese adalah cuma tergantung kepada matlamat kita dan keadaan badan kita kalau nak kurus, carilah cheese yang low calorie seperti skim-mozarella cheese, swiss cheese dan feta cheese. Kalau ada masalah jantung cari yang low sodium , pilihan terbaik adalah swiss cheese.

Jangan pula bila cheese tu banyak benefit bermakna kita boleh consume with high quantity. Amik dengan quatity yang sedikit sahaja jangan amik berlebihan. Kalo berlebiha akan memudaratkan kepada badan, bukan sahaja cheese mana2 makanan pun kalo berlebihan juga tidak elok pada badan.Pagi ni saya try espresso + camembert cheese. Initially nak try dengan blue cheese, tapi masin sangat blue cheese.

“You have to be a romantic to invest yourself, your money, and your time in cheese.”

Anthony Bourdain ( American Chef)