Khasiat Azerbaijan Chai(Azeri Tea)

Assalamualaikum.

Petang ini bertukar selera sikit biasa mengopi. Hari ni mengeteh. Teh pun banyak khasiatnya seperti gak kopi. Kali ini hi tea dengan Azerbaijan Chai (Azeri Tea).Tea ini mengandungi bahan-bahan semulajadi yang begitu banyak kelebihannya.

Tea ini disediakan dengan daun velvet yang berkualiti tinggi juga campuran saffron,prophet blossom,marigold flower dan bergamot. Daun velvet kelebihan nya yang banyak seperti untuk rawatan penyakit dalam perut,fever,cirit birit,masalah pundi kencing dan banyak lagi. Anda boleh google mengenai daun velvet ini.

Begitu juga saffron yang ini semua orang tahu. Saffron anti oxida yang tinggi, dapat menguruskan badan,baik untuk wanita yang mempunyai masalah haid (PMS sysmpton), mengatasi masalah mood dan emosi,anti cancer dan banyak lagi.

Prophet Blossom- merupakan tumbuhan yang disebut di dalam al-quran dan hadis tetapi tidak dinyataan tumbuhan herba yang mana satu tetapi sudah pastinya akan memberi kebaikan kepada kita semua. InsyaAllah saya akan cuba tanyakan kawan saya dari Baku dan akan di kongsikan jika ada jawapan dari beliau.

Bunga marigold pula kelebihannya dapat membuang racun dalam badan, mengatasi masaah pencernaan, melawan free radikal dan mengatasi masalah deman.

Bergamot ataupun limau purut yang ini tak perlu cerita masyarakat kita di malaysia begitu arif dengan bergamot ini. Tea ini bukan dimasukkan limau purut cuma flavor ada sedikit bergamot.

Petang ni Azerchay diminum ala Azeri style. Biasanya kawan-kawan di Baku minum tea bersama jem buah tin (Fig jam), buah appricot , dry fruits dan kekacang. Tea ini juga boleh di campur bersama madu. Enak juga sekali sekala minum teh sambil menikmati hujan di luar jendela.