The Effects of Milk in Coffee – Good or Bad? Kesan susu ditambah dalam kopi- Baik or buruk?

Assalamualaikum…buongiorno.

Saya nak share satu article yang agak menarik dipetik dan dialah dari Coffee Science. Semoga memberi maafaat kepada peminat kopi dan pendiet-pendiet semua.

Kopi susu atau pun caffe latte. Amat famous sekali, kita tahu benefit kopi yang mempunyai anti-oxidant yang dinamakan polyphenol yang memberi amat banyak kebaikan kepada badan kita. Persoalan sekarang, kopi yang memberi kebaikan adalah pure kopi or black kopi without any additional perasa or pemanis. So adakah penambahan susu ataupun non-dairy creamer akan memberi kesan kepada anti oxidant didalam kopi?

Research/kajian terhadap kesan susu didalam kopi telah dibuat oleh ahli pengkaji dari Nestle Research Center di Switzerland. Tujuan kajian dibuat untuk better understanding ataupun perbezaan kesan kepada peminat black kopi dan peminat caffe latte( kopi susu atau pun kopi + creamer bukan tenusu).

Hasil dari kajian di buat:

Satu kumpulan orang dewasa yang sihat di beri minum kopi instant (kopi + non dairy creamer) dan kopi susu (caffe latte). 12 jam selepas diberi minum kopi, sample darah diambil untuk mengukur polyphenol didalam blood stream.

Keputusannya, peminum coffee latte (kopi + susu) menunjukan penambahan susu kedalam kopi tidak memberi kesan kepada polyphenol (bio availability), bermakna sama kesan seperti minum black kopi. Dan keputusan kopi plus non dairy creamer, memberi kesan penanguhan (delayed time) untuk polyphenol muncul didalam darah keseluruhan polyphenol akan muncul Cuma lambat sedikit.

Kita boleh buat konclusi polyphenol akan muncul didalam darah tidak bergantung kepada jenih apa pun kopi yang diminum.

Walaupun susu boleh ditambah didalam kopi, pakar kesihatan do not recommend (tidak mengalakkan) mengunakan whole milk bersama kopi kerana high carb dan potensi allergenic. Pakar kesihata recommend untuk mengunakan alternative kepada susu lembu seperti susu almond kerana low carbo, high calcium dan low calorie. Kopi juga boleh ditambah dengan cinnamon sedikit untuk menambahkan insulin resistance dan slows down ageing ( awet muda ni ).

Patutkan anda minum black coffee or white? – Kalau nak kurus jangan tambah susu didalam kopi.

Kopi membuatkan kita active dan burn calori. Black kopi kandungan kalori beh kurang 4.7 kalori berbanding kopi susu tambah lagi gula calori senang2 je boleh cecah dalam 56.6 kalori. Sebelah petang baik minum kopi susu.Kalau minum black coffee , kita akan jadi cergas menyebabkan susah nak tidur malam. Dengan penambahan 50 kalori (kopi susu) boleh membantu sleep patern berbanding minum black kopi.

Tetapi kepada yang memang susah nak tidor tu expert advised janga la minum black kopi or coffee latte kecuali kalo dah memang ada tugas yang penting nak dibuat dsebelah malam dan anda rasa mengantuk black coffee is a good choice.

Pagi ini try espresso tambah milk dan cinnamon powder. Ok agak lama tak perkena caffee latte asyik espresso sahaja.